Artrose
Wat is artrose?
Artrose is een aandoening van de gewrichten waarbij het kraakbeen, dat zich in het gewricht bevindt, in kwaliteit afneemt en dunner wordt (een vorm van slijtage). Aan de randen van het gewricht kunnen dan, als gevolg daarvan, benige onregelmatigheden (extra bot) gevormd worden. Dit is een onomkeerbaar proces en tevens een zeer pijnlijke aandoening waardoor de hond steeds meer moeite heeft met bewegen. Genezing is bij artrose niet mogelijk maar er kan wel veel worden gedaan om de voortgang van de aandoening af te remmen en het leven van het dier zo prettig mogelijk te maken. Deze aandoening komt het meest voor bij de hond maar katten kunnen er zeker ook last van hebben, maar meestal minder opvallend.
Oorzaken van artrose
Beschadigingen aan kraakbeen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld trauma in het gewricht (bijv. gescheurde kruisband van de knie), maar ook als gewrichten niet goed op elkaar aansluiten (heupdysplasie) of als een gewricht overmatig wordt belast (bv. wild spel of overgewicht). Ouderdom speelt natuurlijk ook vaak mee.
Symptomen
Uw dier is kreupel bij het opstaan nadat hij een tijdje gelegen heeft (zogenaamde "startpijn"). Die kreupelheid vermindert vaak weer als hij even in beweging is. Maar soms zijn de klachten zo ernstig dat uw huisdier op drie poten blijft lopen. Bij honden ziet u bijvoorbeeld dat uw huisdier stijver wordt, niet graag meer op de bank of in de auto springt of minder enthousiast is wanneer het tijd is voor de wandeling. Soms is zelfs het aanraken van het gewricht al pijnlijk en zal de hond/kat grommen wanneer het geaaid wordt.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld door een klinisch onderzoek van de gewrichten (kreupelheids-onderzoek) door de dierenarts. Vaak is het raadzaam om röntgenfoto’s te maken om de omvang van het probleem vast te stellen.
Behandeling van artrose
Chirurgie
Soms is het aan te raden om operatief in te grijpen om de oorzaak van de artrose weg te halen, bijvoorbeeld in geval van OCD (klein los fragmentje in het gewricht), gescheurde kruisband of patellaluxatie.
Pijnstilling
Continue en ononderbroken pijnbestrijding is erg belangrijk, ook op de dagen dat het best goed lijkt te gaan. Dit is belangrijk voor het welzijn van uw dier maar vooral ook om te voorkomen dat de pijngevoeligheid in het zenuwstelsel toeneemt en de aandoening onnodig snel verslechtert.
Beweging
Beweging is belangrijk voor het behoud van de soepelheid in het gewricht. Overbelasting moet echter voorkomen worden! Voor de hond is het een goede manier van bewegen om vaak korte stukjes te lopen op een zo regelmatig mogelijke manier. Bijvoorbeeld door rustig te wandelen aan de lijn. Zwemmen is ook een goede vorm van bewegen. Laat uw hond niet springen, trappen lopen, korte bochtjes draaien en laat hem niet op gladde vloeren lopen.
Bij te zware dieren worden de gewrichten te zwaar belast en verergert de artrose veel sneller dan bij dieren met een gezond gewicht. Verder worden er in vetweefsel stofjes geproduceerd die overal in het lichaam (dus ook in de gewrichten) ontstekingsverschijnselen kunnen veroorzaken of bestaande klachten kunnen verergeren.
Wanneer u hond artrose heeft én overgewicht is het dus belangrijk om uw hond af te laten vallen. Hiervoor is een speciaal dieetvoer ontwikkeld die de hond laat afvallen én tevens de soepelheid van de gewrichten ondersteunt. Ook voor katten is het belangrijk om een gezond gewicht te krijgen en te behouden om de pijnklachten niet te laten verergeren. Er is ook een speciaal dieetvoer om katten te helpen afvallen, vraag ernaar bij uw dierenarts of assistente.
Artoseconsult
Omdat genezing bij artrose niet mogelijk is maar er wel veel kan worden gedaan om de voortgang van de aandoening af te remmen en het leven van uw hond zo prettig mogelijk te maken, hebben wij het artroseconsult opgezet. Tijdens deze consulten staan de beweging van de hond, het gewicht en het geven van pijnmedicatie centraal. Samen met de dierenarts en de assistente bepaalt u welke medicatie het meest geschikt is voor uw hond. Daarnaast helpen wij u het ideale gewicht en het bewegingspatroon voor uw hond vast te stellen, te bereiken en te behouden. Wilt u meer weten over het artroseconsult voor de hond? Kom gerust even langs of bel met de assistente via 055 ‑ 521 52 14.
Samen houden wij uw hond vrolijk en in beweging!